Ptačí rekordmani


Nejhustší opeření


Stejně jako se lidé liší barvou pleti, vlasů a očí, odlišné vlastnosti má i ptačí opeření. Některé ptačí druhy mají opeření relativně řídké, existují však i pomyslní rekordmani v tomto směru. Největší hustotou peří se mohou pochlubit ptáci z čeledi vrubozubých. Například labuť malá, latinsky Cygnus columbianus, má povrch kůže pokrytý až 25 tisíci kusy prachových per. Zajímavé srovnání je v této souvislosti s kolibříkem, u něhož napočítáte pouze necelých 950 pírek.
dva supi


Nejmohutnější pták a největší vodní pták


Labutě jsou ptačími rekordmany ještě v jedné kategorii. Suverénně je lze jmenovat největším vodním ptákem, při jehož úctyhodné velikosti až 160 cm a hmotnosti kolem 17 kg je až s podivem, že vůbec dokáže vzlétnout.


Podobně je na tom nejmohutnější pták světa – drop kori. Je to robustní letoun, jehož hmotnost přesahuje 20 kg, a přesto dokáže létat. Je však i vynikajícím běžcem, dokáže běžet rychlostí až 25 km za hodinu, a této vlastnosti využívá k lovu drobných plazů. Živí se i menšími plody a semeny rostlin.
labuť na vodě


Nejrychlejší dravec


Když se řekne sokol, každý si jistě dokáže představit elegantního dravého ptáka, jehož schopností využívali už lovčí ve středověku. Málokdo však ví, že jde o vůbec nejrychlejšího ptáka světa. Sokol stěhovavý při lovu může připomínat letící střelu, vždyť dokáže vyvinout rychlost až 350 km/h a zároveň je při střemhlavém letu obdařen neuvěřitelně bystrým zrakem. Jistě chápete, že kořist obvykle nemá šanci na únik. Kupříkladu takového letícího holuba sokol sleduje již ze vzdálenosti osmi kilometrů.
sokol na bydýlku


Největší rozpětí křídel


Žáci v základní škole se zpravidla dozvídají, že bezkonkurenčně největší rozpětí křídel má kondor velký. Není tomu tak, světový primát zaujímá marabu mrchožravý, který neúnavně krouží nad africkou savanou v pravotočivých spirálách, přičemž svůj let přizpůsobuje vzdušným proudům. Aerodynamické vlastnosti vztlaku a proudění vzduchu u tohoto dravce připomínají let rogalla, neboť jeho rozpětí dosahuje délky až 4 metry. Marabu vypadá vznešeně, řadí se však do kategorie mrchožroutů a nepohrdne kromě masa a kůže velkých mrtvých savců i jejich kostmi nebo kopyty.



Ptačí rekordmani
Ohodnoťte příspěvek