Zima je ideální čas na plánování zahrady


Máte či plánujete zahradu, kde jsou stromy, okrasné keře, květiny i zeleninové záhony? Zahradu už máte pravděpodobně zazimovanou, ale pokud jste dobrý zahrádkář a hospodář, přemýšlíte, co na jaře vysadíte nebo upravíte tak, aby váš kout přírody byl kouzelný.
zahrada v zimě


Na zahradě je po celý rok plno práce. Ale je to místo, které si můžete vytvořit podle svých představ tak, abyste si kromě zahradní práce našli kdykoliv čas na příjemný odpočinek a relaxaci. Pohled na rozkvetlou zahradu je snad pro každého pohlazením na duši.


Pokud teprve zahradu plánujete, máte určitě nějakou představu, v jakém stylu ji budete mít. I když nebudete mít velký pozemek, může se z něj stát zahrada snů. Je velmi důležité si vše dobře promyslet, naplánovat a nejlepší je, když se předem poradíte se zahradním architektem. Pokud jsou v okolí vašeho pozemku velmi blízko sousední budovy, chcete mít na své zahradě hlavně pocit soukromí. Vše se dá s odborníkem vyřešit k vaší spokojenosti.


zasněžený dům


Několik osvědčených rad:


· Dezinfekce půdy ve skleníku a zeleninových záhonů. Na podzim, po poslední sklizni, pohnojenou a dobře zrytou půdu pro zeleninové záhony a ve skleníku, můžete dezinfikovat práškovým dusíkatým hnojivem (podle návodu). Toto vápno perfektně půdu dezinfikuje a zbaví ji téměř všech půdních škůdců. Práškové vápno se rozhodí po záhonech a hráběmi se zapracuje do půdy. Následně se půda musí důkladné zalít. Ve skleníku navíc zem zakryjeme fólií, kterou tam necháte přibližně 3 týdny. V případě, že jste si tímto způsobem půdu neošetřili na podzim, můžete to udělat začátkem jara, minimálně měsíc před výsadbou sazenic.



· Skleník si žádá i další údržbu i v zimních měsících. Zvlášť pokud je větší sněhová nadílka. Sníh ze skleněných šikmých tabulí musíte odstraňovat opatrně, aby se vám nepoškodily. Když skleník není vytápěný, půdu v zimě nepolévejte, aby se tam nezačaly vyskytovat různé plísně. V případě, že se plíseň vyskytne, použijte sirné knoty, které zavěsíte do prostoru a podle návodu zapálíte. Když nebude mrznout, tak skleník občas vyvětrejte.


zimní chaloupka


· Blíží se čas vánoc a s nimi jsou spojené vánoční stromky. Mnozí z nás, kteří mají u svého domu zahradu, kupují živý vánoční stromek zasazený v nádobě už s tím, že ho po vánocích přesadí do zahrady. Je dost důležité, abyste během vánoc stromek zavlažovali, po svátcích ho co nejdříve zbavili ozdob a postupně ho začali přivykat na podmínky v zahradě. Přeneste ho z teplé místnosti na chladnější chodbu, tam ho nechte 2 až 3 dny. Pak ho přeneste na ještě chladnější místo, například do předsíně nebo chráněnou terasu. Nezapomeňte stromek občas zalít. Až skončí největší mrazy, umístěte ho na chráněném místě v zahradě.