Jak se starat o bazén, záchranu v horkých letních dnech?

Móda veřejných koupališť nebo snad osvěžování se v rybníku či řece je minulost. Dnes již téměř každá rodina se svou zahradou vlastní soukromý bazén. Je to mnohem komfortnější a ekonomičtější varianta nežli platit stále vstupy do veřejných koupališť.

S koupí bazénu přichází mnoho zážitků a radostí, ale také starostí a povinností. Bazén vyžaduje péči hlavně přes letní sezonu. V zimě na bazén však také nesmíme zapomínat. Kvalita zazimování souvisí s následnou jarní přípravou. Jestliže správně zazimujeme, na jaře máme o mnoho méně práce.

Přes hlavní koupací sezónu bazén potřebuje nejintenzivnější péči. Každý bazén potřebuje filtraci 24 hodin denně. S nečistotami ze dna se vypořádá bazénový vysavač a s nepořádkem na hladině se popasuje teleskopická síťka.

venkovní bazén

Aspekt, který určuje kvalitu koupání je jakost vody. U vody hlídáme faktory jako pH, tvrdost vody a množství chloru. Bazénová chemie je společně s filtrací nejdůležitější doplněk k bazénu. Kvalitu vody můžeme ovlivňovat více způsoby. Nejběžnějším typem je chlorová chemie. Pro pohodlné dávkování lze využít tzv. hříbek, do kterého se pouze vloží tableta, která se samovolně rozpouští. Pro citlivé jedince či pro ty, kteří mají alergii na chlor, je tato možnost nevhodná. Proto se stává populárnější starostlivost o vodu pomocí kuchyňské soli do bazénu Chlorito.

Pro metodu se solí potřeba vaši bazénovou technologii rozšířit o tzv. solničku. Je to přístroj, ve kterém se odehrává fyzikálně-chemický děj, který je zakončen vznikem chloru. Při tomto způsobu údržby vody se sůl přidává již na jaře a v průběhu léta se koncentrace pouze udržuje dle objemu doplňované vody.

bazen v noci

Zásadní je správný výběr solí do bazénů. Důležité je upozornit, že v žádném případě nepoužívejte pro sanitaci vody obyčejnou kuchyňskou sůl, je často obohacována o jod, a to může způsobit nechtěné zbarvení vody. Je podstatné, abyste používali sole k tomu určené a to opravdu čisté soli bez nečistot a dalších přídatných látek, nejlépe v potravinářské kvalitě. Přesně takové soli a více informací o tomto způsobu udržování vody naleznete na stránkách.